YÜZEY İŞLEMLERİ
PVD KAPLAMA
Fiziksel Buhar Biriktime yöntemi olarak tanımlanan PVD İnce Film Kaplama tekniği, katı haldeki hammaddenin yüksek enerji ile plazma haline getirilerek vakum ortamına 3 boyutlu olarak saçtırılması ve bu sayede kontrollü bir şekilde nanometre düzeyinde istenen kalınlıkta, taban malzeme üzerine biriktirilmesi esasına dayanır. İnce film halinde kaplanan malzemeler, taban malzemenin elastik özelliklerini sergilemektedir.
PVD Kaplama aşağıda belirtilen faydaların elde edilmesi için uygulanmaktadır:
– Yüksek aşınma direnci
– Yüksek sertlik
– Kimyasal dayanıklılık
– Yüzey kalitesinin artırılması
– Düşük ısıl iletkenlik
– Düşük sürtünme katsayısı
– Yapışma davranışının değiştirilmesi
– 3 boyutlu homojen kaplama formu
Firmamız bünyesinde bulunan özel tasarımlı PVD Kaplama ve Plazma Temizleme Sistemi ile, başta elektronik, optik, talaşlı imalat ve otomotiv olmak üzere çeşitli alanlardaki uygulamalara yönelik kaplama hizmetleri sunulmaktadır. Sistem, RF ve DC güç kaynakları ile desteklenen çift magnetron barındıran konfigürasyonu sayesinde aynı anda veya üst üste katmanlar halinde 2 ayrı kaplama imkanı sağlamaktadır. Ayrıca aynı sistemle, plazma temizleme prosesi de gerçekleştirilebilmektedir.
Bu sistem kullanılarak, her türlü katı yüzeye metal ve seramik kaplamalar yapılabilmektedir:
– Metal Kaplamalar: Ge, Ni, Au, Ag, Al, Cr, Ti vb.
– Seramik Kaplamalar: SiO2, GeO, Si3N4 vb.
Yüksek saflık ve kalitede kaplamalar gerektiren uygulamalar için vakum kazanı 10-8 Torr’a varan vakum seviyeleri sağlamaktadır. Bu sayede birçok metal %99.99 düzeyindeki saflıkta, oksitlenmeden kaplanabilmektedir. Ayrıca iki farklı metalin aynı anda kaplanması ile istenilen oranda alaşımlar hassas bir şekilde elde edilebilmektedir.
Normalde kaplama olarak elde edilmesi zor olan silikon dioksit, titanyum dioksit, silisyum karbür ve diğer birçok seramik malzeme, sistemde mevcut olan RF güç kaynağı sayesinde etkili bir şekilde istenen yüzeye kaplanabilmektedir. Ayrıca kuvars kristal yöntemiyle çalışan sensör vasıtasıyla, kaplama prosesi sırasında kaplama kalınlığı gerçek zamanlı olarak 0,1 nm hassasiyetle ölçümlenebilmektedir.
Sistemde bulunan döner tabla sistemi sayesinde, daha önce tabla üzerine dizilen parçalar kaplama esnasında hem kendi etrafında hem de tabla ekseni etrafında dönebilmekte, bu sayede kompleks ve girintili hatlara sahip parçaların tüm yüzeyleri homojen kaplama alabilmektedir.
Elde edilen kaplamaların kalitesi elektron mikroskobu ve X-ışınları kırınımı analizi ile doğrulanmaktadır. Kaplama teknolojileri konusunda uzman ekibimiz, belirli mekanik ve optik özelliklere sahip kaplamalara ihtiyaç duyulan durumlarda danışmanlık hizmeti de sunmaktadır.